strona główna

Kawa Ekspresy Pakiety Herbata Oferta Dla kogo O nas Kontakt Strona główna




Co warto wiedzieć o Kawie


Takie były początki, jednak do dziś niesamowicie skomplikowany jest proces zbioru, doboru, oraz kompozycji ziaren kawowca tak, aby uzyskać jedyny i niepowtarzalny smak kawy. To zadanie kiperów i blenderów. To oni są odpowiedzialni za zakup ziarna i sporządzanie mieszanek, sprawdzanie jakości kawy na każdym etapie produkcji. Dobra mieszanka jest niepowtarzalną kombinacją zapachów, smaków i posmaków, zwaną bukietem Wielkie bogactwo smaków
i aromatów tkwi już bowiem w samym ziarnie. Prawie 95% produkowanej kawy pochodzi z dwóch jej gatunków: szlachetniejszej arabiki i mniej cenionej robusty. Smak i aromat kawy zależą jednak nie tylko od gatunku, lecz także odmiany kawowca, miejsca jego uprawy, czasu zbioru ziarna (ponieważ kawowce, podobnie jak krzewy herbaciane, kwitną i owocują przez cały rok), a nawet nasłonecznienia poszczególnych plantacji.

Może się więc zdarzyć, że kawa pochodząca z tej samej plantacji, ale zebrana o różnych porach roku, będzie miała nieco inny smak i aromat. Dlatego rzadko sprzedaje się różne odmiany kawy
w postaci czystej, ponieważ nie wszystkie ich cechy są równie atrakcyjne.
Łączy się więc na przykład kawy o znakomitym aromacie z kawami dającymi mocny napar, aby wzbogacić ich walory oraz zapewnić tę samą jakość przez cały rok. W ten sposób powstaje ogromna liczba mieszanek. Kawy różnią się także stopniem upalenia. Zebrane z kawowców nasiona są początkowo zielone, dopiero przed sprzedażą poddaje się je tzw. paleniu (prażeniu),
w wyniku czego następuje w nich m.in. denaturacja białka, odparowywanie wody i karmelizacja oraz uwalniają się substancje lotne. Wtedy ziarna nabierają charakterystycznego brązowawego koloru i specyficznego dla kawy smaku i aromatu.

Wtedy dopiero jak mawiają znawcy, kawa "zaczyna żyć". Kawy jasno palone (tzn. krótko
i w niskiej temperaturze) są łagodne i aromatyczne, średnio prażone mają intensywniejszy
smak i zapach, mocno palone zaś dają bardzo mocne, niekiedy nawet lekko gorzkawe napary.
Z reguły odmiany arabiki pali się delikatniej niż robusty, aby nie straciły swoich walorów.

 

Zapachy kawy i czekolady mają znaczący wpływ
na polepszanie percepcji oraz wydajności pracy biurowej.


Czy zdarza się, że czujesz się ociężały i powolny podczas pracy w biurze? Powąchaj więc kawę
i czekoladę – produkty, na których już i tak polegasz, by przetrwać dzień. W 2007 roku, podczas Konferencji Stowarzyszenia na Rzecz Nauk Zajmujących się Odbiorem Substancji Chemicznych, Bryan Raudenbush, Daniel Felbaum, Justin Schmitt oraz Kristen Koval z Uniwersytetu Jezuickiego
w Wheeling ogłosili, że zapachy kawy i czekolady mają znaczący wpływ na polepszanie percepcji oraz wydajności pracy biurowej.

Dlatego też jeśli chcesz nadal efektywnie wykonywać zadania wymagające edycji tekstów,
trzymaj filiżankę kawy obok komputera po to, by korzystać z jej aromatu. A jeśli potrzebujesz dodatkowego pobudzenia przy rozwiązywaniu Sudoku, otwarte pudełko pachnących czekoladek zdecydowanie załatwi sprawę!

 

Największą krzywdą, jaką można kawie wyrządzić, jest zalanie jej wrzątkiem!!!

Nawet najgorsze gatunki tracą wtedy prawie czwartą część swoich walorów. Pijemy kiepskie rodzaje robusty, bez wyrazistego smaku, ale o dużej odporności na warunki transportu
i przechowywania, bo jesteśmy jednym z biedniejszych nabywców ziarna.
Z tego samego powodu sprzedawane u nas produkty, nawet jeśli nazywają się tak samo
jak w Europie Zachodniej, są gorsze. Polski przemysł kawowy stara się przede wszystkim
o to, by dostarczyć na rynek wyroby jak najtańsze.

 

Najlepsze kawy odznaczają się dużą kwasowością (nie kwaśnością).

Podkreśla ona wszystkie inne walory naparu. Pierwszy łyk wytrawnej kawy może być
trudny dla kogoś, kto wcześniej pił kawy popularne. Po tygodniu oswajania smaku raczej
trudno wrócić jednak do tego, co piło się wcześniej.

 

Najlepiej kupować kawy ziarniste.

Trzeba zwrócić uwagę, czy ziarna są w miarę jednakowe, o regularnym kształcie,
nie uszkodzone. Koneser używa młynka ręcznego, a nie elektrycznego, bo ten za mocno
nagrzewa kawę. Najodpowiedniejsze do przygotowywania naparu są ekspresy ciśnieniowe,
a do jego podawania - porcelanowe filiżanki.

 

Dziś kawa jest najpopularniejszym po wodzie napojem na świecie

i drugim pod względem wartości obrotów (po ropie naftowej) surowcem na światowych
giełdach. Co roku wypija się około 400 mld filiżanek aromatycznego naparu,
co trzecią - w Stanach Zjednoczonych.


 

     

 

 

 

 

Zajmujemy się profesjonalna obsługą
serwisową wszystkich urządzeń do
parzenia
kawy, rozwiążemy każdy
problem
najszybciej jak się da...
 

zobacz więcej »

 

 

 

 

 

Bardzo lubimy pić dobrą kawę, wysokogatunkową, najlepszą na świecie, świeżą i aromatyczną. Rozkoszować się smakiem i zapachem kawy. 
Nie mogliśmy takiej kawy zdobyć i stąd powstał pomysł, że sami ją wyprodukujemy z wyselekcjonowanych ziaren, z najlepszych plantacji
na świecie
i tak powstała nasza polska kawa. 

 

zobacz więcej »

 

 

  HOME KAWA EKSPRESY PAKIETY HERBATA SERWIS  OFERTA  DLA KOGO  O NAS KONTAKT  

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2011  Pure Coffee Company